Événements

Afrika Filmfestival Oosternieland 2012

Français

oor het tweede jaar organiseren we het eerste weekend van november een filmfestival. We willen hier een jaarlijks terugkerend evenement van maken met een bijzondere uitstraling.

Voor 2012 is gekozen voor het thema Afrika. Het continent Afrika heeft vele facetten. Gewapende conflicten, kindsoldaten, vrouwenbesnijdenis, armoede en honger. Maar in veel van de meer dan 40 landen zijn ook goede ontwikkelingen gaande. Met een mix van de verschillende facetten willen we Afrika ook op een positieve wijze onder de aandacht brengen. Daarbij kijken we nadrukkelijk ook naar de Afrikaanse filmmakers.
Om veel aandacht naar het festival te laten uitgaan, willen we het festival openen met een korte inleiding van iemand met tenminste landelijke bekendheid die zich inzet voor de Afrikaanse bevolking.

Programma Afrika Filmfestival 2012
(onder voorbehoud)


Life, above all
regie: Oliver Schmitz 105 min.

Chanda is twaalf jaar en doet het goed op school. Samen met haar familie woont ze in een township nabij Johannesburg, Zuid-Afrika. Wanneer Chanda’s kleine zusje sterft, wordt haar hele gezin overhoop gehaald. Haar stiefvader bazuint rond dat de moedermelk het meisje vergiftigd heeft. Een buurvrouw meent dat er een vloek op hun huis rust. Sommigen fluisteren iets over ‘de ziekte’, maar niemand durft het woord ‘aids’ hardop uit te spreken. Wanneer ook Chanda’s moeder steeds zwakker wordt, steken vreselijke roddels de kop op. Maar de intelligente Chanda vecht terug – met al haar krachten. Want… niets is besmettelijker dan de leugen.

Life, above All vertelt niet alleen Chanda’s verhaal. De film toont ook de schrijnende realiteit voor veel zwarten in zuidelijke Afrika. Life, above All is een universeel verhaal over solidariteit, moed en hoop
Deze film is nog niet eerder vertoond in Nederland.The First Grader
regie: Justin Chadwick 99 min.
Waargebeurd verhaal over een 84-jaar oude, trotse Mau Mau veteraan in Kenia die is vastbesloten om op zijn oude leeftijd nog te leren lezen en schrijven. Aangezien hij vroeger nooit de mogelijkheid tot scholing heeft gehad. Hij start te midden van een klas met 6-jarige kinderen, maar hij en zijn jonge lerares zijn vastbesloten hun doel te bereiken.


Africa United
regie: Debs Gardner-Paterson 88 min.
Africa United » vertelt het ongelooflijke verhaal van drie Rwandese kinderen die een poging ondernemen om hun grootste droom werkelijkheid te laten worden: deelnemen aan de openingsceremonie van het WK Voetbal 2010 in Zuid-Afrika. Het drietal Fabrice, Dudu en Beatrice stapt al meteen in een verkeerde bus en komen zo terecht in de wildernis van Congo, zonder geld en papieren. Ze worden geëscorteerd naar een vluchtelingenkamp. Gelukkig weten ze hier uit te ontsnappen en vervolgen hun weg door Afrika. Ze beleven gevaarlijke maar ook dolkomische avonturen en komen zelfs meer kinderen tegen die besluiten de drie te vergezellen.

Viva Riva
regie: Djo Tunda Wa Munga 80 min.
In Kinshasa heeft de tijd schijnbaar geen vat op het zwoele en bruisende nachtleven. Een kleine bevoorrechte groep laat het breed hangen en minacht de verschoppelingen van de stad. De armen benijden de rijken die alles hebben, en willen maar één ding: de nieuwe koningen van de nacht worden.
Riva is een van die dromers. Na tien jaar keert afwezigheid hij stinkend rijk terug. Hoog tijd om samen met zijn ouwe maatje J.M. een dolle nacht te beleven vol drank, dans en dames. Nora, de mysterieuze en koele koningin van de nacht, danst en Riva is verkocht. Deze schoonheid is het liefje van een lokale gangsterbaas, maar daar trekt Riva zich niks van aan: hij moet en zal dat meisje hebben. Zal het lukken? Zijn geld heeft Riva’geleend’ van zijn exbaas, een Angolese oplichter die hem door de hele stad achtervolgt en overal paniek zaait. Langzaam maar zeker verandert de droom in een nachtmerrie: Riva mocht even schitteren, maar eindigt in een gore uithoek van de stad.
« Spannend, grappig en sexy » – (De Standaard)
« A blast from start to finish » (Variety)

Partager :