Événements

Cinematek: « DEMAIN A NANGUILA » (Joris Ivens, Mali 1960) + Ivens à CUBA & au CHILI‏
Demain à Nanguila (Mali, 1960)

Français

Deze reeks geeft de sleutelfilms van het documentaire genre, van het ontstaan van de cinema tot vandaag, een vaste plaats in het programma.
Voor zijn meer dan 80 films heeft Joris Ivens de hele wereld doorkruist. Met de camera in de hand heeft hij een oeuvre gerealiseerd dat een geëngageerde kijk biedt op een woelige twintigste eeuw, zowel op politiek, sociaal als artistiek vlak. Ondanks zijn gegoede komaf wordt de Nederlandse regisseur een overtuigde communist die getuige is van sociale onrechtvaardigheden, revolutionaire bewegingen en alle mogelijke vormen van verzet. Hij staat aan de kant van de Noord-Vietnamezen die gebombardeerd worden door de Amerikanen (Le 17e parallèle) en kiest de zijde van de Cubaanse verzetslieden (Carnet de viaje). Hij is in Indonesië (Indonesia calling!) en in Mali (Demain à Nanguila) waar hij de onafhankelijkheidsideeën deelt. Toch is het China dat Ivens het meest fascineert. In The 400 millions filmt hij het verzet van de Chinezen tegenover de Japanse bezetting. In het vijfdelige Comment Yukong déplaça les montagnes schetst Ivens met zijn vrouw Marceline Loridon een meervoudig portret van het maoïstische China na de culturele revolutie. Een werkstuk dat inhoudelijk en vormelijk indruk maakt. De ideologische stellingname kan zeker choqueren, maar de film is ontegensprekelijk een beklijvende getuigenis.


Ivens’ frontale aanval tegen de Nederlandse overheid omdat die Indonesië zijn beloofde onafhankelijkheid niet wil verlenen. – Plus de onafhankelijkheid van de Mali-Federatie door de ogen van een jongen.

Vrij 07.09.12 / 18:00 / CINEMATEK – Plateauzaal Online verkoop afgesloten…
Woe 19.09.12 / 16:00 / CINEMATEK – Plateauzaal

Programma +
Indonesia calling!
van Joris Ivens, Australië 1946
ZW / OND: NL / 23′
Demain à Nanguila
van Joris Ivens, Mali 1960
kleur / OND: – / 55′
www.cinematek.be/?node=17&event_id=100111202
Partager :