Fiche Film
Cinéma/TV
MOYEN Métrage | 2013
Among Women
Titre original : Onder vrouwen
Pays concerné : Zambie
Durée : 52 minutes
Genre : portrait
Type : documentaire

Français

Quel est le secret pour plaire à un homme ? À la recherche de leçons d’amour et de vie, la réalisatrice visite un village zambien, prend part à une cérémonie d’initiation pour les femmes et découvre un monde de rituels et de solidarité féminine. Elle-même bientôt mariée, elle est inspirée par l’intimité et le lien fort entre les femmes, qui leur donnent force et certitudes.

Un film de Kim BRAND (Pays-Bas)

Zambie, 2013, Documentaire, 52 mins

avec Beauty Male, Clementina Munsele & Gorrety Chisenga

Trailer Among Women – Onder Vrouwen from kim Brand on Vimeo.Réalisatrice et scénariste : Kim Brand
Images : Suzan van Steenwijk
Son: Evelien van der molen
Production en Zambie et Assistant réal: Jop Erken
Montage : Joël Hielckert
Mixage son : Tom Bijnen
Musique : Harry de Wit
Etalonnage : Jef Grosfeld (Loods Lux Lumen)
Titre : Les Lahumeten
Régie : Marjoleine Boonstra
Productrice : Hasse van Nunen (Human, Pays-Bas)

Soutien financier : Mediafonds


Contact :
Hasse van Nunen (Productrice)
Human
P.O.Box 135
1200AC Hilversum, The Netherlands
Phone: +31 6 19 80 41 84
[email protected]

Diffusion TV : HUMAN (Pays-Bas)

Festivals:
Docville, Leuven (compétition)
Festival Dei Popoli, Florance
Doc Leipzig, Leipzig
Lausanne 2014

English

What is the secret to pleasing a man without losing yourself. How do you build a relationship that last longer than a trial subscription to a magazine? In search of lessons in love and life, Kim Brand visits a Zambian village to take part in an initiation ceremony for women. She is inspired by the intimacy and strong bond between the women, that gives them strength and certainties. In Zambia, you become a women by following certain rules, in our culture you must define your own identity to become a women. What can a film-maker from the West learn from the women of this African village?

Dir. : Kim BRAND (Netherlands)

Zambia, 2013, Documentary, 51 mins

with Beauty Male, Clementina Munsele & Gorrety Chisenga

________________

NL

Hoe kun je mannen behagen zonder jezelf te verliezen? Hoe bouw je een stabiele relatie op die langer standhoudt dan een proefabonnement op een tijdschrift en waarbij ook de lol van de seks de tand des tijds doorstaat? In een dorp in Zambia gaat documentairemaakster Kim Brand, via de initiatierites van vrouwen naar volwassenheid, op zoek naar de levenslessen, die de vrouwen er met elkaar delen. Hiermee hoopt ze antwoord te krijgen op de vragen die haar al jarenlang bezighouden. Wat hebben vrouwen in een Afrikaans dorp te bieden aan een vrijgevochten, verwende maar ook onzekere westerse vrouw?

Documentairemaakster / Regisseur : Kim BRAND (Nederlanders)

Zambia, 2013, Doc, 51 mins

met Beauty Male, Clementina Munsele & Gorrety ChisengaIn een dorp in Zambia gaat documentairemaakster Kim Brand, via de initiatierites van vrouwen naar volwassenheid, op zoek naar de levenslessen, die de vrouwen er met elkaar delen. Hiermee hoopt ze antwoord te krijgen op de vragen die haar al jarenlang bezighouden. Wat hebben vrouwen in een Afrikaans dorp te bieden aan een vrijgevochten, verwende maar ook onzekere westerse vrouw?

Documentairemaker Kim Brand komt voor het eerst in aanraking met deze vrouwen en hun inwijdingsrituelen als zij vier jaar geleden enige tijd in Zambia verblijft. Met verwondering ziet ze hoe meisjes van haar leeftijd van andere vrouwen uit het dorp (‘tantes’) op buitengewoon praktische wijze lessen in liefde krijgen als voorbereiding op het volwassen leven. Ze beseft dat zij dit in het’vrije Westen’ allemaal zelf moet uitzoeken en praat daarover met de vrouwen. Al snel maakt ze deel uit van een wereld van rituelen, intimiteit, houvast en van een vrouwengroep die elkaar steunt waar nodig. Die onderlinge vertrouwensband is precies wat Kim in Nederland zo hartstochtelijk mist.

De ervaringen die de filmmaakster opdoet laten haar niet meer los. Na een aantal stukgelopen relaties en een nieuwe liefde in haar leven besluit ze in 2012 terug te gaan naar Zambia. Ze kan wel wat levens- en vooral liefdeslessen gebruiken. Zeven dagen lang volgt ze de initiatie van twee jonge meisjes en praat ze met de vrouwen uit het dorp over het huwelijk en de rol van de vrouw. Ook Kim ondergaat gedurende een paar dagen de rituelen van de inwijding. Onwennig draait ze met haar heupen om te leren hoe ze haar man moet prikkelen. Ook leert ze dat ze na de’daad’ in haar handen moet klappen om de man te bedanken.

Stellen ze zich daarmee niet heel afhankelijk en kwetsbaar op? Zelf zien de vrouwen dat anders. Ze zijn sterk, want « je moet een sterke vrouw zijn, die het huwelijk draagt. Die voor de kinderen zorgt en voor de man. En die ervoor zorgt dat hij bij je blijft ». En wat er ook gebeurt, de vrouwengroep zal je steunen.

Regie en scenario Kim Brand | Camera Suzan van Steenwijk | Geluid Evelien van der molen | Productie in Zambia en regie assistent Jop Erken Montage Joël Hielckert | Geluidsontwerp en Mixage Tom Bijnen | Muziek Harry de Wit | Kleurcorrectie Loods Lux Lumen Jef Grosfeld Titel ontwerp Les Lahumeten | Regie Coach Marjoleine Boonstra | Producent Hasse van Nunen | Omroep HUMAN

Deze film kwam tot stand met een financiële bijdrage van het Mediafonds


Festivals:
Docville, Leuven (competitie)
Festival Dei Popoli, Florance
Doc Leipzig, Leipzig
Lausanne 2014

Source:
www.hollanddoc.nl/kijk-luister/documentaire/o/onder-vrouwen.html
http://kimbrand.nl/nl/documentaire/onder-vrouwen

Português

Español


Lumière sur 50 femmes et hommes, de 1900 à nous jours:

Aller soutenir ce projet bilingue avant le 1er juillet!