Fiche Personne
Réalisateur/trice Producteur/trice Scénariste

Orlando Fortunato de Oliveira

Angola

Français

Orlando Fortunato de Oliveira est né le 20 mars 1946 à Benguela (Angola). Diplômé de la Catholic University of America (Washington) en sciences géophysiques, il se tourne vers le cinéma et réalise en 1978 son premier film, Um Caso Nosso. En 1981, il reprend des études de réalisation à la London International Film School et tourne plusieurs documentaire. Militant de la lutte de libération nationale, Orlando Fortunato a travaillé au laboratoire national du cinéma angolais. Comboio Da Cañhoca (2004) est son premier long métrage de fiction.

Filmographie
Um Caso Nosso (1978), fiction (moyen métrage), 16mm, NB
Memorias De Um Dia (1982), documentaire (60′), 35mm, NB
San Pedro Da Barra, documentaire (15′), 35mm, NB
Festa d’Ilha (1985), documentaire (moyen métrage), 35mm, couleur
Comboio Da Cañhoca (2004), fiction (90 min)
Agostinho Neto (2000), documentaire;
Batepá (2010).

Source :
* www.filmfestamiens.org/archives/cinemasacp/films/comboio.html
* www.africavenir.org/fr/details-evenement/cal/event/detail/2015/06/10/namibian_premiere_agostinho_neto_with_director_orlando_fortunato_de_oliveira_in_attendance/view-list|page_id-625|offset-1.html

English

Orlando Fortunato de Oliveira was born on March 20, 1946 in Benguel, Angola. He is one of the pioneers of Angolan cinema. As a director, his films portray the era of colonialism. Graduate of Catholic University of America in sciences and geophysics, he turned to cinema and released his first film, Um Caso Nosso, in 1978. In 1981, he resumed studies at the London International Film School and made several documentaries. Memória de um Dia (1982) tells the story of the Bengo Icolo massacre, carried out by the Portuguese in 1960. In 1989 he made his first feature film, Comboio da Cañhoca (The Train of Cañhoca), but for geopolitical reasons it was not shown for over fifteen years. In the meantime he made a few documentaries, such as Agostinho Neto (2000). In 2010 he completed Batepá, which is set in Sao Tome e Principe. The film is centered on the local colonial relations: segregation, repression, torture and political killings, which culminated in 1953.

Filmography:
Um Caso Nosso (1978);
Memória de um Dia (1982);
Festa d’Ilha (1985);
San Pedro de Barra (1985);
Comboio da Cañhoca [The Train of Cañhoca] (1989);
Agostinho Neto (2000);
Batepá (2010).

Source:
www.africavenir.org/fr/details-evenement/cal/event/detail/2015/06/10/namibian_premiere_agostinho_neto_with_director_orlando_fortunato_de_oliveira_in_attendance/view-list|page_id-625|offset-1.html

Orlando Fortunato de Oliveira – urodzony w Angoli. Jeden z pionierów kina angolskiego. Jako reżyser silny nacisk kładzie na filmy opowiadających o epoce kolonializmu. Pierwszy obraz, ?Memoria de um Dia » [Wspomnienie dnia], nakręcił w 1982 roku – opowieść o masakrze w Icolo i Bengo w 1960 r. przeprowadzonej przez Portugalczyków. W 1988 podjął się realizacji swojego pierwszego filmu pełnometrażowego, jednak z przyczyn geopolitycznych i finansowych jego realizacja trwała ponad 15 lat. W międzyczasie zrealizował kilka dokumentów (m.in. o pierwszym prezydencie Angoli ?Agostinho Neto » (2000)). Obecnie zakończył postprodukcję filmu « Batepá », którego akcja toczy się w São Tomé et Principe. Najnowszy film to krótka historia lokalnych stosunków kolonialnych: segregacji, represji, tortur i politycznych morderstw, których punktem kulminacyjnym był rok 1953. Premiera przewidziana jest na listopad br.

Source:
http://www.afrykamera.pl/pl/?req=movies&movieId=49