Fiche Personne
Réalisateur/trice

Miguel Gomes

Portugal

Français

Réalisateur portugais. Né en 1972 à Lisbonne (Portugal).

Filmographie
ENTRETANTO (Portugal, 1999, 35mm, 25′)
INVENTÁRIO DE NATAL (Portugal, 2000, 35mm, 23′)
31 (Portugal, 2001, 35mm, 27′)
KALKITOS (Portugal, 2002, Betacam, 19′)
CÂNTICO DAS CRIATURAS (Portugal, 2006, 35mm, 24′)
A CARA QUE MERECES (Portugal, 2004, 35mm, 108′)
AQUELE QUERIDO MÊS DE AGOSTO (Portugal, 2008, 35mm, 150′)
TABU (Portugal, 2012, 35mm, 111′)

English

Born in Libson, Portugal in 1972, he studied film in Lisbon and worked as a film critic from 1996-00. His short films have screened at numerous international film festivals and received many awards. Gomes’ second feature film AQUELE QUERIDO MÊS DE AGOSTO screened at over forty film festivals all over the world, including Cannes in 2008.


_____________


DE
Geboren 1972 in Lissabon, Portugal. 1996-2000 Filmstudium in Lissabon und Arbeit als Filmkritiker. Seine Kurzfilme liefen auf zahlreichen internationalen Festivals und wurden mehrfach ausgezeichnet. Gomes’ zweiter Spielfilm AQUELE QUERIDO MÊS DE
AGOSTO lief auf über 40 Festivals weltweit, unter anderem in Cannes 2008.

FILMOGRAFIE
1999 ENTRETANTO, Kurzfilm ·
2000 INVENTÁRIO DE NATAL, Kurzfilm ·
2002 TRINTA E UM, Kurzfilm · KALKITOS, Kurzfilm ·
2003 PRE-EVOLUTION SOCCER’S ONE MINUTE AFTER A GOLDEN GOAL IN THE MASTER LEAGUE, Kurzfilm ·
2004 A CARA QUE MERECES ·
2006 CÂNTICO DAS CRIATURAS ·
2008 AQUELE QUERIDO MÊS DE AGOSTO ·
2012 TABU

Source: Berlinale 2012
www.berlinale.de/external/de/filmarchiv/doku_pdf/20122884.pdf