Fiche Personne
Cinéma/TV

Pim de la Parra

Réalisateur/trice, Producteur/trice, Scénariste
Pays-Bas, Suriname

Français

Pim de la Parra (parfois écrit Pim de la Parra Jr) né le 5 janvier 1940 à Paramaribo (Guinée néerlandaise, actuel Surinam) est un réalisateur néerlandais.

English

Pim de la Parra was born in Suriname in 1940. After studies at the Dutch Film Academy in Amsterdam, he began making films in Holland in the 1960s. Wan Pipel, his first film in Suriname, was also the country’s first feature film. In 2008 he received a Golden Calf award from the Dutch Film Festival, in honour of his career in filmmaking.
Source: Trinidad+tobago film festival 2011
www.ttfilmfestival.com/2011/07/wan-pipel/

Date of Birth
4 January 1940, Paramaribo, Dutch Guiana [now Suriname]

Trivia
Uses the name « Ronald da Silva » as pseudonym sometimes, this name is used as pseudonym by Paul Ruven too.

Father of Bodil de la Parra.

Retired from filmmaking and lives in Suriname.

Source : Imdb
http://akas.imdb.com/name/nm0663409/bio

______________

NL
Pim de la Parra wordt geboren op 5 januari 1940 in Paramaribo, Suriname, als zoon van een ‘handelaar in cosmetiek en medicamenten’ en kleinzoon van een Spaanse jood die met een half-Creoolse is getrouwd. Hij heeft een broer, die een jaar jonger is. Zijn moeder sterft als hij zeven jaar is. Pim is van jongs af aan explosief, vindingrijk en populair in elke omgeving. Hij is een ‘doener’ en een ‘aanpasser’. Omdat zijn vader medeoprichter is van de Surinaamse Filmliga komt Pim al op jeugdige leeftijd in aanraking met films.

Source:
http://filmdingen.files.wordpress.com/2010/09/056-pim-de-la-parra1.pdf
Partager :