Fiche Personne
Réalisateur/trice Acteur/trice Producteur/trice Scénariste

Mohcine Besri

Suisse, Maroc

Français

Né en 1971 à Meknès (Maroc). Nationalités suisse et marocaine. Mohcine Besri travaille comme scénariste et réalisateur. Il vit à Genève.

Filmographie succincte
* 2006 Kafka, mort ou vif! (short film)
* 2008 Heaven (short film)
* 2011 Les mécréants (fiction)

Formation :
1996-2000 Licence en informatique, Université de Genève
1992-94 D.E.U.G (maths, phys, chimie), Université Mohammed V, Rabat, Maroc
1990 Baccalauréat scientifique, Rabat, Maroc

Expériences courts / longs-métrages / Feuilletons télévisés:

2003 « Haunted », cm de Hicham el Hayaat, Genève: 1er Assistant de réalisation
2002 « Sexe, beur et confiture », cm de Hicham el Hayaat, Genève: Assistant de réalisation
1993 « Marie de Nazareth », long-métrage de Jean Delannoy, Marrakech: Comédien
1992 « The Bible », long-métrage de Joseph Sergent, Ouarzazate: Comédien
1992 « Radia », Feuilleton de quinze épisodes de Mohamed el-Bassri, Rabat: Assistant de production
1990 « Wahd mn Jouj », pièce de théâtre de Mohammed Attefi, Rabat: Assistant mise en scène
1989 « Doumouh Iblis », pièce de théâtre de Mohammed El-Bassri, Rabat: Conseiller en écriture
1988 « Nta Wzahrk », pièce de théâtre de Mohammed El-Bassri, Rabat: Conseiller en écriture
1995 « Attarik al majhoul », Feuilleton télévisé de Al-ayachi, Rabat: Assistant de réalisation

Voir
www.swissfilms.ch/fr/film_search/filmdetails/-/id_person/2146132872

English

Joint Swiss and Moroccan citizenship. Works as screenwriter and director.

Mohcine Besri (born in 1971, Mèknes, Morocco) studied physics and chemistry at Rabat University and also took on minor roles in several films. He continued his studies in Switzerland, where he also worked in the financial sector and taught mathematics. He began his filmmaking career as a screenwriter and assistant director. In 2006, he made the short film Kafka, Dead or Alive and, a year later, he turned out another short, Heaven, awarded at the Cinéma tous écrans festival in Switzerland. He wrote the script for the second season of the serial « Heidi » (2008), produced by Swiss TV, and co-wrote the screenplay for the feature « Operation Casablanca » (dir. Laurent Nègre, 2011). « The Miscreants » (« Les Mécréants, 2012) is his first foray into feature film as a screenwriter and director.


Short Filmography
* 2006 Kafka, mort ou vif! (short film)
* 2008 Heaven (short film)
* 2011 Les mécréants (fiction)

Sources:
www.swissfilms.ch/en/film_search/filmdetails/-/id_person/2146132872
www.kviff.com/en/films/film-detail/3696-the-miscreants/

_____________________

DE
Geboren 1971 in Mèknes (MA). Schweizerische und Marokkonische Staatsbürgerschaft. Arbeitet als Drehbuchautor und Regisseur.


Filmography
* 2006 Kafka, mort ou vif! (short film)
* 2008 Heaven (short film)
* 2011 Les mécréants (fiction)

Source:
www.swissfilms.ch/de/film_search/filmdetails/-/id_person/2146132872
Films(s)