Fiche Personne
Réalisateur/trice Producteur/trice Scénariste Producteur/trice délégué/e

Amjad Abu Al-Ala

Soudan

Français

Réalisateur, scénariste et producteur soudanais.

Parfois crédité sous le nom de
Amjad ABU ALA
Amjad ABU ALALA


Amjad ABU AL ALA est un réalisateur, scénariste et producteur. Né aux Émirats Arabes Unis (EAU), il grandit à Dubaï où il fait des études de Communication. Il produit et réalise plusieurs courts métrages (à visionner sur le site Vimeo) sélectionnés dans divers festivals internationaux, dont Café et Orange (2004), Les Plumes des oiseaux (2005), considéré comme le retour du cinéma soudanais après une interruption de dix ans, Sur le trottoir de l’âme et Tina (2009). Studio (2012) a été supervisé par le réalisateur iranien Abbas Kiarostami.
En 2012, Amjad Abu Al Ala remporte le Prix de la meilleure pièce de théâtre pour Tartes aux pommes. Il dirige le Comité de programmation du Festival du film indépendant du Soudan. Amjad Aboul Alaa vit à Dubaï. Son premier long métrage fiction You Will Die At Twenty (2019) a remporté le Prix de la Meilleure Première œuvre (Lion of the Future – « Luigi de Laurentiis ») à la Mostra de Venise 2019.

Source : www.imarabe.org/fr/cinema/soiree-cinema-soudanais-0
Mise à jour,par Thierno I. Dia, le 18/09/2019

English

Sudanese Film Director and Producer.

His Alternate Names
Amjad ABU ALA
Amjad ABU ALALA


Amjad ABU ALALA is a Sudanese filmmaker who was born and raised in the UAE. He studied media at UAE University. He has directed the short films Coffee and Oranges (2004), Feathers of the Birds (2005), Tina (2009), and Studio (2012). You Will Die At Twenty (2019) is his feature debut.



A filmmaker and a Media professional who has a wealth of experience in TV and Media Production in the Middle East and North Africa region. Amjad has worked for several Cinema films and TV stations as a Producer/ Director of several TV shows and programs that proved success within the region. With a working experience with a names such as Rahbani Production, Ashorooq TV, and towfour54.
Amjad Short films screened in many local and international film festivals and won Awards, films such as’On the pavment of the soul’,’Coffee & Orange’,’TEENA’ and’Feather of the Birds’. His Film Studio’ was supervised by the great Iranian director Abbas Kiarostami,
In 2013, Abu Alala won the Best Arabic Theatre Script Award from the Arab Authority for ‘Apple Pies’. Currently, Abu Alala is Head of the Programming Committee of the Sudan Independent Film Festival.

Filmography (as Director)
2019 – You Will Die at 20 / You Will Die At Twenty (feature debut).
2012 – Studio (Short)
2009 – Teena (Short) (as Amjad Abu Ala)
2005 – Feathers of the Birds (Short)
2004 – Coffee and Oranges (Short)

Filmography (as ScreenWriter)
2019 – You Will Die at 20
2015 – Train Station
2012 – Studio (Short)
2009 – Teena (Short) (as Amjad Abu Ala)
2005 – Feathers of the Birds (Short)
2004 – Coffee and Oranges (Short)

Filmography (as Producer)
2016 – More than Two Days (Short) Director: Ahmed Abdelnaser /// Egypt
2015 – Veganize it! (Short) Director: Khalid Salim /// Sudan

___


AR

نبذة عن المخرج

أمجد أبو العلاء، مخرج سوداني ولد ونشأ ودرس الإعلام في الإمارات العربية المتحدة. كمنتج ومخرج، قدّم أبو العلاء العديد من الأفلام القصيرة التي تم عرضها في مختلف المهرجانات السينمائية، ومنها: « تينا » (2009)، « قهوة وبرتقال » (2004)، و »ريش الطيور » (2005)، والذي يُعتبَر علامة من علامات السينما السودانية. أما عن فيلمه « استديو »(2012) فقد تم إنجازه تحت إشراف ورشة عمل أجراها عباس كياروستامي. وفي عام 2013، فاز أمجد بجائزة أفضل نص مسرحي عربي من الهيئة العربية عن فيلمه « فطائر التفاح ». ويتولى أمجد حاليًا منصب رئيس لجنة البرمجة في مهرجان السودان للسينما المستقلة

Source:
www.dohafilminstitute.com/ar/financing/projects/grants/you-will-die-at-twenty