Fiche Personne
Réalisateur/trice Ecrivain/ne Scénariste Assistant/e réalisateur

Amir Ramsès

Égypte

Français

Réalisateur scénariste et écrivain égyptien.

Né en Egypte en 1979, Amir Ramsès a été l’assistant de Youssef Chahine sur trois films. Il a réalisé son premier court métrage de fiction en 1999, « La pluie », suivi de « Downtown » en 2000, « En eux-mêmes » en 2001, et « Le Cri des colombes » en 2005.

Né en 1979, Amir Ramsès fait des études à l’Institut égyptien du cinéma (diplômé section réalisation en 2000).
Il commence sa carrière comme premier assistant avec Youssef Chahine dans Silence en tourne et Alexandrie… New-York. Il réalise ensuite plusieurs courts métrages : Pluie (1999), Centre-ville (2000), Pas comme les autres (2006), et documentaires : Seules (2000), Le Chant des pigeons (2004), Juifs d’Égypte (2012), Juifs d’Égypte, fin du voyage (2014).
Il réalise également des longs métrages de fiction : « Le Bout du monde » (2006), « Compte-rendu » (2007), « Le Code » (2008) et « À l’heure du Caire » (2014), ainsi qu’une série télé, « Salon Shehrazade » (2011).
Ses films ont participé à de nombreux festivals où ils ont remporté plusieurs prix.
En 2010, il signe son premier roman, « Le Chant des chants ».

Source :
www.imarabe.org/cinema/l-heure-du-caire

English

Year of birth: 1979
Amir Ramses is an Egyptian film director, born in 1979 and a graduate of the Cinema Institute in Egypt (in 2000, film directing section). He worked as assistant to the acclaimed director Youssef Chahine before starting to make his own films including the award winning short film Downtown and The Jews of Egypt. His films have been presented in many prestigious film festivals around the world and Amir has been chosen as a jury member in many others. Amir is the author of the 2010 novel, Song of Songs and the artistic director to Cinemobile Film Festival in Egypt. Source : http://arabfilmfestival.com.au/director/amir-ramses/

Filmography:
« Rai »n – 1999 35mm 8 min feature
« Downtown » -2000 35 mm 15 min feature
« City quartet » – 2000 8 min documentary
« On their own » – 2001 digital 12 min documentary
« Wailing of the doves » – 2004 36 min, digital documentary
« Airlines » – 2005 26 min documentary (co directed with karim Ghali, shot in Paris)
« Not like others » – 2006, 13 min feature, digital
« The edge of the world » aka « Akher eldonia » (long feature) 2006
« Unpaid bil »l aka « Kashf hessab » (long feature) 2007
« The code » aka « Waraet shafra » (long feature) (2008)
« Cairo Time » aka « A L’heure du Caire », long feature (2008)

worked as assistant director & line producer in many foreign productions in egypt
also as director for many music clips, TV commercials
Worked for 4 years as assistant to Egypt’s most famous director Youssef Chahine in :
« Silence, shooting ? » 2000
« 11 09 01 »- 2003
« Alexandria New york » – 2004

Festivals :

– « Rain » participated in the official selection for :
Valencia, Siena, Munich film festivals 2000

– « Downtown » :
Incurt film festival, Spain 2001
Rotterdam film festival 2001
participated in the retrospective of Locarno film festival in 2005 in the « les leopards de demain  » section
– « Not like others »:
festival de l’Ima (institut du monde arabe, Paris) 2006
Tangier film festival 2007, Arte east film festival 2006
Taghit film festival 2007
– « Wailing of the doves » : Docudays film festival, Beirut 2005
– « Edge of the world » :
Cairo international film festival 2006, official competition

Prizes :
Best short feature 2001 from the Egyptian national film festival for Downtown »
Best short feature 2001 festival du fifej, Sousse, Tunis 2001
Films(s)