Événements

Rwanda Film Festival – RFF 2012
8ème édition. Thème : « Ma Voix, Mon Visage, Mon Âme, Mon Identité » (« Ma Voice, My Face, My Soul, My Identity »)

Français

Welcome to the Rwanda Film Festival (RFF) scheduled to take place on 14th July Through 28th, 2012. This year’s festival will work under the theme « My Voice, My Face, My Soul, My Identity ». During the last seven years the RFF provided new and experienced film makers from around the world an opportunity to showcase their work, interact with other aspiring film makers and network among industry professionals and African celebrities. After last year’s success, the 8th edition of the festival, an event that was graced by a delegation from the Academy of Motion Picture Arts and Sciences;

RFF is accepting film submissions through March 20th, 2012.
REQUIREMENTS:
1. Films completed after January 2008
2. Running Time: Short – less than 59min.Feature film must have a run greater than 59min.
3. Screening format: DVD PAL
4. All CDs must be labeled with the following information:-
– Film Title
– Name of the director
– Total running time
– Category (narrative, animation etc.)
– Any press material is highly welcome
6. Films made in languages other than English should have subtitles in English

Many thanks and look forward to seeing you at the 2012, 8th RFF edition with films, music and lots of networking!!

Contact information:
Emily: info@kwetufilminstitute.com
IMPORTANT
– It is recommended to send your entry via Regular Post
– Rwanda Film Festival
P. O. Box 4065
GSM: +250 722306480
Kigali, Rwanda
– In the event that you prefer to send your entry via express mail please notify Emily with the tracking information info@kwetufilminstitute.com

RWANDA F I LM F EST IV A L ; 8th EDITION
14th – 27th JUL Y 2012
SELECTED MOVIES / TITLES

A SMALL ACT
A TIEMPO
AINOM
APHRODITE
BACK TO MANDINA
BARDSONGS
BEYOND THE SIGHT
BONS BAISERS DE LA COLONIE
CLOUD NINE
COVARIANCE
DARKNESS IN MY HEART
DAY OFF/ TETE A TETE
DE JUEVES A DOMINGO
DEAR SISTER
DICEN
DOGBALLS
DOLLS, A WOMAN FROM DAMASCUS
DOTTIE; THE LITTLE GIRL WITH THE
BIG VOICE
EL VAMPIRITO
ESO TE PASA POR BARROCO
FASE TERMINAL
FASHA
FEMEI
FLOWER
FOREIGN
FREE RADICALS
FROM THE STREETS TO THE FIELDS
GOODBYE
I DON’T FEEL LIKE DANCING
IMPAMVU
INTERES VARIABLE
JOSELYN
JOZI
JUSTICE FOR SALE
KING NAKI AND THE THUNDER
HOOVES
KIRIKOU ET LES BETES SAUVAGES
KIVUTO
LA BROMA
LA COSA EN LA ESQUINA
LA FAMILIA DE MI NOVIA
LA LAVADORA
LA REINE SOLEIL
LA ULTIMA SECUENCIA
LAST KISS IN ROME
LAST TRAIN HOME
LIFE IN PRISON
LIGHT HEARTED BOY
LYIZA
MAAMA JULIA’S MONOSEX
MATAR A UN NINO
MINUT DE GLORIA
MUERTOS Y VIVIENTES
MY HUNTER’S HEART
NADIE TIENE LA CULPA
NIGHT SHAPES
PANDA FARNANA
PAYING DEBTS
PHOTO
PIZZANGRILLO
PLEASE
QARANTINA
RED SHOES
ROOM
RWANDA 17 HEALING OF A NATION
SHEMA
SHOOTING FREETOWN
SIAMROSED
SIBI, L’AME DU VIOLON
SIGGIL
SIN PALABRAS
SLIDES
SPECTRES
STORY OF DOGS
SUMMER IN BERLIN
SUNDAY IN BRAZZAVILLE
THE CITY OF PHOTOGRAPHERS
THE CORTEGE
THE EDUCATION OF AUMA OBAMA
THE FIRST GRADER
THE INVISIBLE POLICEMAN
THE MISSING LOOKS
THE RED CURTAINS
TILVA ROSH
UNEMPLOYED
UNFAREWELL
VENDETTA
WAGs « Wives And Girlfriends »
WARAMUTSEHO
WHISKY WITH VODKA
WINDOW
WINTER VACATION
ZURDO

Hillywood 2012 Silverback Awards: Winning movies

1. Hillywood Award

(a). Lyiza – Clementine Dusabejambo (21 min)
(b). Shema – Kayambi Musafiri (17 min)
(c). Kivuto – Poupoune Sesonga (8 min)
(d). Darkness in my heart – Gahizi Ganza Dieudone (14 min)
(e). Beyond the sight – Sonia Uwimbabazi (25 min) : WINNER!!!!
(f). Voice from Rwanda – Africa Channel (24 min)
(g). Please – Faustin Nyiyagena (8 min)

2. East Africa Award
(a). Aphrodite – Charles J. Ouda (21 min)
(b). White & Black, Crimes of Color -Jean-Francois Méan (58 min)
(c). Kahua – Mutahi Nueru (15 min)
(d). A small Act – Jennifer Arnold (88 min): WINNER!!!

3. Best Documentary Film
(a). Foreign – Miriam Fassbender (92 min)
(b). Sunday in Brazzaville – Enric Bach (51 min)
(c). Sibi, l’ame du violon – Michel K. Zongo (38 min)
(d). Bons Baisers de la colonie – Nathalie Borgers (74 min) : WINNER!!!
(e). Rwanda 17 Healing of a Nation – von Planta (63 min)
(f). The City of photographers – Sebastián Moreno (80 min)
(g). A small Act – Jennifer Arnold (88 min)
(h). The education of Auma Obama – BRANWEN OKPAKO (80 min)

4. Best Feature Film
(a). Cloud Nine – Andreas Dresen (100 min)
(b). Mr Nobody – Jaco Van Dormael (140 mins) : WINNER!!!
(c). The First Grader – Justin Chadwick (99 min)
(d). Bardsongs – Sander Francken (94 min)
(e). Jozi – Craig Freimond (101 min)
(f). Whisky with Vodka – Andreas Dresen (104 min)

5. Best Short Film
(a). Unfarewell – Ainhoa Menendez (16 min) : WINNER!!!
(b). Vendetta – Leo Dehaan (14 min)
(c). Red Shoes – Lorenzo Recio (8 min)
(d). Pizzangrillo – Marco GianfredaPlwase (15 min)
(e). Kivuto – Poupoune Sesonga (8 min) : SPECIAL MENTION!!!
(f). Tête à tête – Virginie Boda (18 min)
(g). Covariance – Dawn Westlake (13 min)
(h). Last kiss in Rome – Carla Vadell (19 min)

6. Best Director
(a). Justin Chadwick (The First Grader)
(b). Jaco Van Dormael (Mr Nobody) : WINNER!!!
(c). Nathalie Borgers (Bons Baisers de la colonie)
(d). Sander Francken (Bardsongs)
(e). Craig Freimond (Jozi)
(f). Andreas Dresen (Whisky with Vodka)

7. Resilience Award
(a). Justice for Sale – Femke van Velzen (83 min) : WINNER!!!
(b). Lyiza – Clementine Dusabejambo (21 min)
(c). Shema – Kayambi Musafiri (17 min)
(d). Waramutseho – Kouemo Yaghu Auguste (23 min)
(e). Darkness in my heart – Gahizi Ganza Dieudonne (14 min)
(f). Waramutseho – Kouemo Yanghu Auguste (23 min)
(g). Rwanda 17 Healing of a Nation – von Planta (63 min)

8. Best Audience Award
(a). The First Grader – Justin Chadwick (99 min) : WINNER!!!
(b). Sunday in Brazzaville – Ernic Bach & Adria Mones (51 mins)
(c). Whisky with Vodka – Andreas Dresen
(d). Mr Nobody – Jaco Van Dormael
(f). Educating Obama – Branwen Okpako

9. Out of Africa: Films on Africa
(a). Shooting Freetown – Kieran Hanson (29 min)
(b). Sunday in Brazzaville – Ernic BACH & Adria MONES (51 mins): WINNER!!!
(c). Justice for Sale – Femke van Velzen (83 min)
(d). The First Grader – Justin Chadwick (99 min)
(e). White & Black, Crimes of Color -Jean-Francois Méan (58 min)

10. Rwanda as seen around the World
(a). Waramutseho – Auguste Kouemo Yanghu (23 min)
(b). Rwanda 17 Healing of a Nation – von Planta (63 min) : WINNER!!!

Special thanks to the MEMBERS OF THE JURY
1. Kennedy MAZIMPAKA
2. Peter Bennett
3. Guido Huysmans
4. Sonia UWIMBABAZI