Fiche Personne
Danseur/se Acteur/trice Mannequin

Nelly Karim

Égypte, Russie

Français

Actrice égyptienne.

Parfois créditée sous le nom de
Nilly Kareem
Nilly Karim


Nelly Karim est une actrice, mannequin, danseuse égyptienne. Elle est née le 18 Décembre 1974, à Alexandrie, Egypte (sous le nom de Nelly MOHAMED), d’un père égyptien et d’une mère russe.

Instagram: @nellykarim
https://instagram.com/nellykarim/

Récompenses / AWARDS
Asia Pacific Screen Awards 2011
Won High Commendation Jury Grand Prize
for: 678 (2010)

—-
Cairo National Festival for Egyptian Cinema 2010
Won Special Award, for Wahed-Sefr (2009)

—-

Cairo International Film Festival 2004
WonBest Actress, for Enta omry (2004)
ex-aequo avec / Tied with Eszter Bagaméri for Guarded Secrets (2004).

Filmographie

2014
* « The Blue Elephant », de Marwan Hamed, Égypte.
Rôle: Lobna

2010
* « 678 » [autre titre (France) : « Les femmes du bus 678 »], de Mohamed Diab, Égypte.
Rôle: Seba

2010
* « Alzheimer’s », de Amr Arafa, Égypte.
Rôle: Mona, l’infirmière

2009
« One-Zero », de Kamla Abu Zekry, Égypte
Rôle: Riham

2008
« Ehna Etaabelna abl keda ».
Rôle: Sarah

2007
« Ahlam alfata al tayesh ».
Rôle: Nilly Kareem

2006
* « Akher eldonia ».
Rôle: Salma

* « Fattah eneek »
Rôle: Yasmine

2005
* « Harb Atalia ».
Rôle: Hana

2004
* « Enta omry ».
Rôle: Shams

2004
* « Ghabi mino fih ».
Rôle: Samia

2004
* « Hobak nar ».
Rôle: Salma / Juliet

2004
* « Alexandrie… New York », de Youssef Chahine, Égypte.
Rôle: Carmen

2002
* « Mumya firarda », de Erdal Murat Aktas, Turquie.
Rôle: Dalia

2001
* « Shabab ala elhawa ».
Rôle: Sahr

2000
* « Wagh el qamar » (mini série TV).
Rôle: Samah

English

Egyptian actress.
Born: 18 December 1974, Alexandria, Egypt
Birth Name: Nelly Mohamed

Nelly Karim has first set on the road of stardom as a ballet dancer until her acting talent was discovered by legendary actress Fatan Hamama, which marked a turning point in her cinematic career to be part of an array of important cinema and drama hits. Nelly’s silver-screen breakthrough was in Youssef Chahine’s Alexandria… New York, which led to a slew of critically-acclaimed performances in award-winning films such as Cairo 678 with Director and Scriptwriter Mohamed Diab and most recently, The Blue Elephant (2014) with director Marwan Hamed.

Source:
* MAD Solutions (Talent Agency, Cairo) – www.mad-solutions.com
* www.imdb.com/name/nm0439292/
__
_______

ARABIC
أما النجمة نيللي كريم فقد بدأت مسيرتها الفنية كراقصة باليه، حتى اكتشفتها الفنانة الكبيرة فاتن حمامة، ليصبح ذلك نقطة تحول في مسيرتها السينمائية، حيث شاركت في العديد من الأعمال الهامة في السينما والتلفزيون. انطلاقة نيللي كريم السينمائية كانت من خلال فيلم إسكندرية نيويورك للمخرج الكبير الراحل يوسف شاهين، ثم توالت مشاركتها في أفلام هامة أخرى وحاصلة على جوائز مثل فيلم 678 للمخرج والمؤلف محمد دياب، والفيل الأزرق للمخرج مروان حامد. وعلى مستوى الدراما التلفزيونية، شاركت نيللي كريم في عدد من المسلسلات الناجحة مثل مسلسل ذات الذي عُرض في رمضان 2013 ومسلسل سجن النسا في رمضان 2014.

Source:
* MAD Solutions (Talent Agency, Cairo) – www.mad-solutions.com
Films(s)