Fiche Personne
Réalisateur/trice

Margarida Cardoso

Mozambique, Portugal

Français

Margarida Cardoso (Portugal, 1963) obtient un diplome en communication Audiovisuelle à l’école Antonio Arrorio.
Entre 1983 et 1996, elle travaille en tant que script et assistant-réalisateur sur plus de 40 films Portugais et internationaux.

Filmographie :
– Dois dragoes (1996, court),
– A terra vista das nuvens (1997, doc),
– Entre Nós (1999, court),
– Natal 71 (2000, doc),
– Com Quase Nada (2001, doc),
– Mozambique, journal d’une indépendance – Kuxa Kanema (2003, doc),
– A costa dos murmúrios (2004, long-métrage de fiction),
– Viuvas (2005, doc),
– Yvone Kane (2004, long-métrage de fiction).

English

Born in Tomar, Portugal (1963) and grew up in Mozambique.

Studied Photography, Image and Audiovisual Communication at the António Arroio School of Arts, in Lisbon. Worked for several years in France and Portugal, as a photographer and assistant director. In 1995 she started directing her own films, exploring subjects which cross her personal history with prominent issues in recent Portuguese history, such as the colonial war in Africa, the revolution, and the post-colonialism years. The documentaries « Christmas 71″ and « Kuxa Kanema -The Birth of Cinema « , and the feature films « The Murmuring Coast » and « Yvone Kane » are amongst her best known films, and all relate to her experience in colonial and post-colonial Portuguese Africa.

Her films were screened in many festivals, such as Rotterdam, Venice, and Locarno where she was awarded with « Leopard de Demain » in 1999.

In 2005, Margarida Cardoso received the title of Commander of the Order of Prince Henry for her contribution towards spreading Portuguese culture.

FILMOGRAPHY
– YVONE KANE feature film 117′ | 2014
– PARTIR DO ZERO documentary 28′ | 2014
– ATLAS short fiction 10′ | 2013
– UNDER SCRUNITY documentary 90′ | 2013
– LICÍNIO DE AZEVEDO, CHRONICLES FROM MOZAMBIQUE documentary 94′ | 2011
– DE MONTROND`S LIFE CODE short fiction 10′ | 2008
– DO SOMETHING documentary 57′ | 2007
– THE BATTLE OF ALJUBARROTA short fiction 30′ | 2007
– THE MURMURING COAST feature film 120′ | 2004
– KUXA KANEMA, THE BIRTH OF CINEMA documentary 52′ | 2003
– WITH NEARLY NOTHING co-direct with Carlos Barroco, documentary 63′ | 2001
– CHRISTMAS 71 documentary 52′ | 2000
– EARTH SEEN FROM THE CLOUDS documentary 58′ | 1999
– AMONG US short fiction 20′ | 1998
– TWO DRAGONS short Fiction 15′ | 1996

(from http://yvonekane.com/margarida-cardoso/)

Português

Nasceu em Tomar, Portugal (1963) e viveu em Moçambique até 1975.

Estudou Imagem e Comunicação Audiovisual na escola António Arroio, em Lisboa. Trabalhou vários anos em França e Portugal como fotógrafa e assitente de realização. Desde1995 que desenvolve um trabalho muito pessoal entre a ficção e o documentário.

Foi premiada com o « Léopards de Demain » no 52º Festival de Locarno e a sua primeira longa metragem « A Costa dos Murmúrios » estreou no Festival de Veneza – Venice Days, 2004. Nos últimos anos afirmou-se como um dos nomes mais consistentes do cinema português. « Natal 71 », « Kuxa Kanema – O Nascimento do Cinema », « A Costa dos Murmúrios » e a sua última longa metragem « Yvone Kane » têm em comum o interesse pela temática colonial e pós-colonial, numa perspectiva muito singular, explorando a memória, a perca e a culpa.

Em 2005 recebeu a comenda da Ordem do Infante Dom Henrique.

FILMOGRAFIA
– « YVONE KANE » fiçcao 117′ (2014) ; Filmes do Tejo II (Portugal) MPC & Associados + ANCINE (Brazil)
– « PARTIR DO ZERO » documentario 28′ (2014) ; UMAR (Portugal)
– « ATLAS » curta 10′ (2013) ; Fundação Casa da Música (Portugal)
– « SOB O OLHAR SILENCIOSO » documentario 90′ (2013) ; Filmes do Tejo II (Potugal)
– « LICÍNIO DE AZEVEDO, CRÓNICAS DE MOÇAMBIQUE » documentario 94′ (2011) ; Filmes do Tejo II (Potugal), Ardèche Images Production, INA (France)
– « O CÓDIGO DA VIDA DE A. DE MONTROND » curta 10′ (2008) ; Fundação Calouste Gulbenkian, Lx Filmes (Portugal)
– « ERA PRECISO FAZER AS COISAS » documentario 57′ (2007) ; MC-TNSJ, Ensemble e Assédio, Filmes do Tejo II (Portugal)
– « THE BATTLE OF ALJUBARROTA » – ficçao 30′ (2007) ; for the Museum of the Battle of Aljubarrota Filmes do Tejo II (Portugal)
– « A COSTA DOS MURMÚRIOS » ficçao 120′ (2004) ; ZDF/ARTE (Germany) Filmes do Tejo (Portugal)
– « KUXA KANEMA, THE BIRTH OF CINEMA » / « MOZAMBIQUE JOURNAL D’UNE INDEPENDANCE » Documentario 52′ (2003); Lapsus + ARTE (France) RTBF + Derives (Belgium) Filmes do Tejo (Portugal)
– « COM QUASE NADA » Co-direct com Carlos Barroco ; Documentary 63′ (2001) ; Galeria Novo Século, CML (Portugal) Atelier Mar (Cabo Verde)
– « NATAL 71 » Documentario 52′ (2000) ; RTBF + Périscope (Belgium) Lapsus, ARTE (France) Filmes do Tejo (Portugal)
– « A TERRA VISTA DAS NUVENS » Documentario 58′ (1999) ; RTP + Acetato Produções (Portugal)
– « ENTRE NÓS » Curta 20′ (1998) ; Produções OFF/ Rosi Burguete
– « DOIS DRAGÕES » Curta15′ (1996) ; Produções OFF/ Rosi Burguete

(fonte: http://www.margaridacardosofilm.com/#!biofilmography-margarida-cardoso/cadp)
Films(s)