Événements

CinemAfrica Film Festival 2013
13ème édition

Français

CinemAfrica film festival is the largest film festival focusing on African film in Scandinavia. The team is are working hard to grow and get films from the continent screened.

____________


SE

Välkommen!

CinemAfrica Filmfestival 2013 välkomnar dig till en festival med stora ambitioner. Vi presenterar trettionio filmer från inte mindre än sjutton afrikanska länder. Med trettio Sverigepremiärer och en världspremiär har vi ett filmurval som vi är oerhört stolta över – från konstfilm till kortfilm, spelfilmer och dokumentärer.

CinemAfrica Filmfestival startade 1996 med en vilja om att förändra det svenska samhället, att genom film ge plats åt berättelser och konstnärliga uttryck som kan nyansera förväntningarna av vad den afrikanska kontinenten är och kan ge andra bilder än de vi normalt sett blir erbjudna. Idag, 17 år senare, ser vi ett annat Sverige men med många kvarstående problem. Medias bilder av Afrika har inte förändrats märkbart sedan vi startade och många fördomar lever kvar. Därför har CinemAfrica en viktig roll att spela som förmedlare av film och perspektiv, kunskap om strukturell och symbolisk rasism.

Att under fem dagar visa film enkom från den afrikanska kontinenten är radikalt och att ta ställning! Det senaste årets turbulens med diskussioner om rasism och representation av svarta har inte lämnat CinemAfrica oberörd och årets program är kanske det mest politiska vi haft. Vi visar filmer av en rad unga kvinnliga filmare som med sina filmer ifrågasätter och problematiserar dagens samhälle. I årets program presenterar vi ett retrospektiv på den ghanesiska filmskaparen Akosua Adoma Owusu som väcker frågor om identitet och representation. En annan av våra gäster är Ng’endo Mukii som i sin kortfilm Yellow Fever berör kvinnans roll och identitet i det kenyanska samhället. Möt dem båda i samtal lördag och söndag på Moderna Museet.

Under festivalen vill vi dela med oss av det vi ser hända på den afrikanska kontinenten; växande filmindustrier och trender där äldre filmnationer befäster sin roll och nya föds. Från Sydafrika, Marocko, Senegal och Kenya kommer filmer i absolut toppklass och i Namibia, Mauritius och Ghana tänds nya stjärnor på filmhimlen. I CinemAfrica Filmfestival 2013 har vi två helt nya filmnationer representerade; Mauritius med filmen The Children of Troumaron, ett drama om unga människors desperata kamp att överleva i ett hårt samhälle och Taste of Rain, den första spelfilmen som producerats i Namibia, om kärlek, torka och om att förändra sitt öde. Regissören Richard Pakleppa är på plats under festivalen.

Varmt välkommen till årets festival, fem dagar av filmupplevelser, samtal, regissörsmöten och fest!
Partager :